ISKRA DENT

Implantologija

Implantologija

Implantat ali zobni vsadek je nadomestek izgubljenega zoba in je njegov najboljši približek. Narejen je iz titanove zlitine, ki je feromagnetno inertna snov, tako da lahko po vstavitvi takega implantata napravite magnetno resonančno preiskavo(MR) katerega koli dela telesa brez težav. Titan, snov iz katerega so narejeni tudi vijaki v travmatologiji, je pomemben , saj kost napravi v času celjenja vez z njim. Na ta način se titanov implantat vgradi v telo oz. Vašo kost.
Pri nas delamo implantate najvišjega kakovostnega razreda, to so implantati Strauman Group: Strauman in Neodent implantati. Gre za najbolj kvalitetne in najbolj razširjene implantate na svetu, ki imajo največ raziskav in ogromno sredstev vlaga v razvoj in so zato dolgoročno najbolj predvidljivi.

Pred vstavitvijo implantata

Pred vstavitvijo implantata vedno preverimo stanje pacientove kosti v kvalitativnem in kvantitativnem smislu. Pozorni smo tudi na pacientovo splošno zdravje, saj gre za kirurški poseg, čeprav minimalno invaziven. Po posegu pacient vedno prejme antibiotik in analgetike. Po besedah naših pacientov so bolečine po vstavitvi implantata manjše kot pri ekstrakciji zoba.

Vstavitev implantata

Vstavitev implantatov poteka v sterilnih pogojih. Najprej minimalno odgrnemo sluznico oz. dlesen in v kost zvrtamo vrtino, v katero nato vstavimo vsadek in ga nato prekrijemo s sluznico in jo zašijemo (1. faza). Po 3 mesecih nato prekinemo sluznico neposredno nad implantatom in v implantat vstavimo oblikovalec dlesni (2. faza). Po 14 dneh pričnemo z odtiskovanjem in izdelavo fiksno ali snemno protetičnega izdelka(krone, proteze) na implantatih.

Dodatni postopkioz. Dograditev kosti za vstavitev implantata

Kadar pacientu primanjkuje kosti, jo pred ali med vstavitvijo implantatov dogradimo z lastno kostjo ali s kostnimi nadomestki. Uporabljamo tudi t.i. PRP(platelet rich plasma) oz. CGF(concentrated growth factor) tehniko, ko pacientu vzamemo kri in jo v posebnem aparatu scentrifugiramo. Nato vzamemo le trombocitno frakcijo scentrifugirane krvi, ki je bogata z rastnimi faktorji in jo zmešamo s kostnimi nadomestki, na ta način dodatno in še bolj intenzivno stimuliramo rast in razvoj nove kosti na tem področju. V zgornji čeljusti lahko obsežni sinusni votlini(maxilarni sinus) zmanjšujeta vertikalno kostno dimenzijo, ki je potrebna za vstavitev implantata. To rešimo s t.i. zaprtim ali odprtim sinus liftom, kjer dvignemo nežno sluznico, ki odeva sinus, prostor zapolnimo s pacientovo lastno kostjo in kostnim nadomestkom, ter istočasno ali v naslednji fazi vstavimo implantat.

Protetika na implantatih

Z implantati lahko rešujemo delno ali popolno brezzobost. To napravimo s fiksnim ali snemno protetičnim izdelkom, podprtim na implantatu(ih). Nadomestimo lahko torej en manjkajoči zob z implantatom in prevleko, vrzeli z več implantati in mostičkom na implantatih, skrajšane zobne vrste pa bodisi fiksno protetično ali snemno protetično. Zelo pomembno vlogo igrajo implantati pri starejših ljudeh, saj spodnja totalna proteza ne nudi dobre retencije, zato lahko z minimalno 2 implantatoma v spodnji čeljusti napravimo implantatno podprto totalno protezo, ki je stabilna in starostniku omogoča dobro prehranjevanje.

All-on-4 in All-on-6

Gre za koncept vstavitve minimalno 4 do maksimalno 6 implantatov v eno čeljust in nato v isti seji pacient dobi provizorično konstrukcijo, ki je sidrana na teh implantatih. Kar pomeni, da pacient dobi implantate in zobe v istem dnevu. Nato se počakajo 4 meseci in se napravi definitivna konstrukcija, torej nove zobe, ki so mnogo lepši in vzdržljivejši od provizorija. Gre za t.i. toronto bridge oz. za fiksno konstrukcijo, ki je sidrana na implantatih. Potrebne so kontrole na začetku na pol leta, nato pa na 1 leto. Na kontroli se napravi higienska faza, kjer se konstrukcija sname in očisti. Hkrati se s plastično konico očistijo tudi implantati oz. vmesniki(abutmenti), ki so sidrani v implantate. S tem se očisti biofilm in prepreči bakterijam, da bi prodrli globlje proti implantatom. Pacientu tudi pokažemo, kako mora vzdrževati dobro ustno higieno pri taki zobni konstrukciji. Pacientu smo vedno na voljo, če ima kakšne težave z vnetji, čiščenjem oz. kakršnimikoli vprašanji.

Zigomatični implantati

To so posebni dolgi implantati, ki so sidrani v lično kost v zgornji čeljusti. Uporabimo jih takrat, ko je pacientove lastne kosti v zgornji čeljusti premalo, saj se lična kost z leti ne razgradi.

Subperiostalni implantati

To so posebni implantati oz. konstrukcija ki se privijači v zgornjo čeljust v predele ličnice oz. v predele, kjer se kost ne resorbira in ostane čvrsta, tako da lahko nosi zobno konstrukcijo. Danes so zopet postali popularni in mnogo izboljšani, saj z njimi tako kot z zigomatičnimi implantati, lahko rešimo še tako težke primere.

Straumman & Neodent Implantati

Zasnovani za takojšnje in učinkovito zdravljenje. Kvaliteta pri nas je na prvem mestu.

Iskra Dent

V naši ordinaciji opravljamo vse zobozdravstvene storitve – od preventivnih pregledov do najzahtevnejših posegov oralne kirurgije in implantologije.

Delovni čas

Ponedeljek – Petek: 8:00 – 19:00
Sob/Ned/Prazniki: Zaprto

V času delovnika nas lahko pokličete na telefonsko številko: +386 (0)1 50 53 371

ali pa nam pošljite vaše sporočilo po elektronski pošti: info@iskradent.si