ISKRA DENT

Paradontija in ustne bolezni

Paradontija in ustne bolezni

Parodontalna bolezen ali po domače parodontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki je lahko dedno pogojena, je posledica dejavnikov okolja(npr. slaba ustna higiena, kajenje) ali posledica slabega sistemskega zdravja(npr. sladkorna bolezen). Gingivitis je vnetje dlesni, je prva stopnja parodontitisa, je popolnoma reverzibilno stanje, kar pomeni, da se z ustrezno terapijo obzobna tkiva vrnejo v prvotno stanje. Kaže se kot nabrekla, pordela in boleča dlesen, ki rada zakrvavi ob dotiku. Do gingivitisa pride, če si 48 ur ne umijemo zob. Pri napredovali parodontalni bolezni, gre za trajno izgubo obzobnih tkiv, ki ob neukrepanju lahko privede do izgube zoba. Kaže se kot krvavitev iz dlesne, poglobljenimi žepi med zobom in dlesnijo, izcejanjem gnoja iz žepa.

ustne-bolezni
  • PARADONTIJA IN USTNE BOLEZNI

Ustne  bolezni

V primeru vnetja dlesne (gingivitis) zadostujeta vzpostavitev dobre ustne higiene in odstranitev trdih in mehkih zobnih oblog. Pri začetni parodontalni bolezni najprej napravimo zaprto luščenje in glajenje korenin, s čimer odstranimo trde zobne obloge v obzobnih žepih. Če gre za napredujočo parodontalno bolezen, pa napravimo odprto luščenje in glajenje korenin in osteoplastiko na kosti s t. i. reženjsko operacijo.
V primeru pojavnosti raznoraznih ustnih bolezni jih prepoznamo, zdravimo in v primeru, da so del sistemske bolezni, pacienta napotimo k ustreznemu specialistu.

Iskra Dent

V naši ordinaciji opravljamo vse zobozdravstvene storitve – od preventivnih pregledov do najzahtevnejših posegov oralne kirurgije in implantologije.

Delovni čas

Ponedeljek – Petek: 8:00 – 19:00
Sob/Ned/Prazniki: Zaprto

V času delovnika nas lahko pokličete na telefonsko številko: +386 (0)1 50 53 371

ali pa nam pošljite vaše sporočilo po elektronski pošti: info@iskradent.si